Зошто се суши/лупи и како да се негува кожата на бебешкото главче ?


Се работи за себороичен дерматит кај доенче и обично се јавува на косматиот дел на главата, но може да се јави и на веѓите, ушите и околу носот. Обично спонтано исчезнуваат до една година и претставува безопасна привремена состојба, која се јавува поради преголемо лачење на маснотии. Познат е под името „Cradle cap“. Се користат посебни шампони, бебешки масла и одредени креми и лосиони за нега на овие делови од кожата, кои се зафатени. Се препорачува натопување на лушпите со бебешко масло и после тоа нежно отстранување со мек чешел. Доколку промените се обемни, оваа процедура се повторува во тек на неколку денови. Не се препорачува одеднаш да се отстранат сите промени затоа што кожата е нежна и лесно може да се оштети. Доколку промените и понатаму се присутни или е присутно чешање на главчето, консултирајте се со вашиот педијатар или со дерматолог.

Email Facebook Google LinkedIn Tumblr