Имам прашање за докторката, поврзано со мојата едногодишна ќеркичка, која има проблем со кожата на вратот и назад на тилот, постојано се чеша дури и во спиење. Вратчето и е постојано црвено, и веќе подолго време го имаме овој проблем. Како да го спречиме и негуваме, дали станува збор за некој кожен проблем?


Со оглед дека промените се локализирани само на вратот, треба да се види што е причина за тоа. Може, доколку детето се поти и постојано е влажно во таа регија, да доведе до оштетување на кожата и накалемување на инфекција. Пожелно е таа регија да биде слободна, да се користат блузи со широки отвори. Да се користи бела памучна постелнина, евентуално да се промени перницата на која спие (пердуви, синтетика…). Доколку и понатаму се присутни промените, направете консултација со дерматолог.

Email Facebook Google LinkedIn Tumblr