Со што да ги мачкаме бебињата после капење? А со што да ги штитиме од настинка? Дали има гел препорачлив за бебиња?


Совети за капењe:


 • Миење на кожата со сапун и млака вода од 37 степени
 • НЕ ПОДОЛГО ОД 5 МИНУТИ
 • Да се избегнува бањање во пенлива вода затоа што може лесно да дојде до иритација на кожата.
 • Нежно впивање на водата од кожата со пешкирот, особено во прегибите, да се избегнува триење на кожата.
 • Веднаш по секое миење со вода на добро исушена кожа нанесете заштитна крема специјално наменета за нега на бебешка кожа.


Како да го заштитите вашето бебе од инфекции


 • Да се дои бебето, затоа што преку мајчиното млеко бебето прима готови антитела и други заштитни фактори, кои го штитат од инфекции, а воедно овозможуваат правилно развивање на неговиот имунитет
 • Правилна дохрана и внес на сите потребни хранливи материи (овошје, зеленчук, месо, житарици, млечни производи)
 • Да не се пуши во домот, често да се проветрува просторијата
 • Секојдневен престој на чист воздух
 • Миење на раце на домашните
 • Да се избегнува престој во затворени јавни простори ( Рамстор, Веро, игротеки, родендени..)
Email Facebook Google LinkedIn Tumblr